PENDLESTONE HOUSE

Location: Walthamstow, London

Type: Residential

Stage: Planning Stages

Pendlestone House is designed with the aim to create two homes within a developable piece of land; boosting the biodiversity on site, enhancing the quality and sustainability of the local architecture, and providing homes for two families to grow and live in.

Based in the Borough of Waltham Forest, this scheme understands the constraints of the site and facilitates quality-design by combining well-planned external barriers and contemporary living spaces. The proposal celebrates the local brick stock in a new architectural language and emphasises a direct narrative of traditional materiality through brick bonding methods and timber finishes.

Refined connections through special bricks emphasise the importance of craftsmanship in the architecture. Using modern and highly sustainable methods of construction and building methods, the proposal seeks to express architectural features of bay windows and pitched roofs. Timber windows and red brick form the basis of the architecture spirit, while the white render void combines to create an exciting family form in the street.

The secluded nature of the roof garden in a high PTAL area is rare to find. The butterfly roof allows for complete seclusion; allowing for serenity and privacy. The stairway entrance also doubles as a winter garden and the planters create a serene Eden within the framed views created by the spaces.

Previous | Next