Grove Extension, London (UK)

Unveiling a new dimension to the residence, our design embraces the existing structure’s charm, ushering in an impressive volume accentuated by natural light and a refined material palette. Our client’s vision for an extension to their family home, one that seamlessly integrates functionality and aesthetics, led us to embark on a journey of transformation.

Introduction

Commissioned to enhance the residence, our task was to craft an extension that not only complements but elevates the family home. The objective was clear,  to create a space for entertaining family and friends while transforming the dwelling into a lifelong sanctuary. Grounded in respect for the existing conservation structure, the proposed works were strategically confined to the ground floor, incorporating a rear-side extension. Modern interior design took precedence, with a focus on materials like concrete and custom hand-stylized plaster, drawing inspiration from influential art movements such as Bauhaus.

Approach

The project encompasses ground floor refurbishment and a one-storey extension at the rear and side, coupled with exterior re-landscaping to unveil a submerged courtyard. Contextual sensitivity dictated our approach, integrating local materials and harmonious forms within the conservation area. The design strategy extended to materiality, exploring the full potential of finishes to introduce movement. Within, varying volumes create a dynamic interplay with the new space, adding a layer of contrast to the existing structure.

Detail

Attention to detail defines the project, where meticulous research informs the specification of materials and their treatment. From the meticulously mapped stepping bullnose brick pattern to the elegantly curved beams and the artfully combed wall, each element contributes to a cohesive atmosphere. The celebration of structural beams holding skylights becomes a testament to the thoughtful integration of design and structure.

This extension is more than an addition; it’s a curated space that breathes new life into the dwelling, embodying the essence of modern living while paying homage to the heritage of the conservation structure. 

Bespoke internal features form a space of movement and luxury. Curved timber sections and large glazing components facilitate a dynamic and high-design internal space. Curved brick details on the external facade compliment the surrounding area of the Conservation Area.

Credits

  • Architectural Design Team: Remi C.T Studio
  • Structural Engineer: Structures Made Easy Ltd
  • Contractor: JMB Design and Build Ltd
  • Building Control: PWC Building Inspection Services
  • Location: Tottenham, London (UK)
  • Joinery: Plykea
  • Photography: Bettina Adela Photography
Projects